Dagens experiment på kursen bestod i att undersöka skillnaderna mellan frön som placerats i tomatjuice, grapefruktjuice respektive i vatten för groning. Enligt teorin så innehåller en del frukter kemiska ämnen som förhindrar frögroning. I bilderna här nedan är det inte svårt att se att detta verkligen stämmer i praktiken. De frön som placerats i tomatjuice har en väldigt dålig groning jämfört med de som placerats i vatten. Många tomater som finns i handeln idag är ju sterila, men om man ger sig på att så tomater från egna frön är det i alla fall därför en fördel att se till att ingen fruktsaft finns kvar på dem.
torsdag 30 september 2010
onsdag 29 september 2010
mäktiga murgröna
Det är svårt att inte imponeras av hur murgröna (Hedera helix) har förmågan att fullkomligt täcka in byggnader, murar, staket eller annan växtlighet med sitt prunkande bladverk. Ogräs eller ej, resultatet blir oavsett väldigt vackert. Det kan dock inte alltid vara lätt att vara den som murgrönan har valt som sin klätterställning. Se bara på det stackars päronträdet (Pyrus sp.) som syns i bild här nedan...
Bladverk av murgröna så som det ser ut i sitt juvenila ("unga") stadium. |
Juvenila skott av murgröna som täcker in basen av ett päronträd. |
Samma päronträd, fast med vyn över hur murgrönan har haft sin framfart i trädets krona. Ett tydligt exempel på hur växten utnyttjar andra växter för sin egen vinnings skull. |
tisdag 28 september 2010
ett hav av blommor
fredag 24 september 2010
läcker marmorering
Dags att spara på resurserna inför vintern. Hos den flikbladiga silverlönnen (A. saccharinum 'Laciniatum Wieri') uppstår riktigt läckra bladmarmoreringar då det gröna klorofyllet bryts ner. Klorofyllet blir till mindre beståndsdelar vilka transporteras djupare in i trädets vävnad för lagring, innan trädet slutligen går i vila och bladen släpps och singlar ner till marken. De vackra färgskiftningarna vi nu ser beror på att ämnen vars färg tidigare dolts av det gröna klorofyllet nu framträder istället. Den gula färgen hos bladen beror på karotenoider, det vill säga samma grupp av ämnen som även ger färg åt till exempel morötter.
flikbladig silverlönn (Acer saccharinum 'Laciniatum Wieri') |
onsdag 22 september 2010
äppelfrossa
Hösten är en tid av frosseri för alla äpplefantaster så som mig. Allra bäst är det när man får chansen att sätta tänderna i egenskördade frukter. Jag minns sensomrarna då jag var liten och hur vi jämt befann oss klättrandes i trädkronorna i den gamla fruktträdgård med äpple-, päron- och plommonträd som fanns i närheten av mitt barndomshem. Ingen frukt smakade så gott som den vi skördade då. Denna idylliska bild är relativt långt ifrån dagens kommersiella fruktodlingar där de formklippta små träden står majestätiskt på rad.
tisdag 21 september 2010
undersköna bär
Med sitt överflöd av långa vassa tornar har häckberberis (Berberis thunbergii) aldrig utgjort en av mina växtfavoriter. Visserligen håller en berberis-häck garanterat inkräktare på avstånd, men hur skoj är det egentligen att se ut som en nåldyna varje gång man haft närkontakt med den. Det är dock svårt att inte smälta för skönheten hos de stora färgglada bär som en annan berberis-art, den koreanska berberisen (Berberis koreana), nu uppvisar.
koreansk berberis (Berberis koreana) |
koreansk berberis (Berberis koreana) |
måndag 20 september 2010
lite solsken mitt i regnrusket
Sommarrudbeckia (Rudbeckia hirta var. pulcherrima 'Autumn Colours') |
För bara några veckor sedan var sommarrudbeckiorna (Rudbeckia hirta var. pulcherrima 'Autumn Colours') i Alnarpsparkens annuellsortiment fortfarande flitigt besökta av sommarens sista bin. När höstvindarna nu viner in på knuten och regnet trummar hårt mot fönsterblecket är det lätt att drömma sig bort till det underbara sensommarvädret vi nyss haft. Dock har varje årstid sin tjusning. Jag älskar höstens färgspel och alla de goda svenska äpplesorter som man nu kan sätta tänderna i. Och med en varm tröja, ny regnjacka och varma gummistövlar så är åtminstone jag alltid redo för en uppfriskande promenad.
fredag 17 september 2010
god morgon solstråle
Så härligt att vakna upp till ännu en härlig morgon då solens strålar silar ner genom gröna vegetationsskikt. Gräset är fortfarande frodigt grönt och majoriteten lignoser har ännu ej börjat skifta färg. Inte som under den varma högsommaren då både gräsmattor torkade ut och lignoser sågs börja skifta i höstfärger på grund av den rådande vattenstressen. Ofta klagas det över dåligt väder i form av regn, men vi borde då ha i åtanke att utan vattnet hade vi inte haft någon grönska omkring oss.
torsdag 16 september 2010
snäcka på hög höjd
Snäcka på björk (Betula sp.) |
onsdag 15 september 2010
studiebesök i Köpenhamn
tisdag 14 september 2010
regn är vackert
måndag 13 september 2010
en doft av nybakat
Katsura (Cercidiphyllum japonicum) |
Runt om i Alnarpsparken sprider sig en underbar söt doft som av nybakade kakor. Trots att kakbusken, eller katsuran (Cercidiphyllum japonicum) som den egentligen heter, knappt ens har hunnit växla till sin gula höstskrud så åtföljs den av en härlig doft av nybakat. Detta är ett säkert tecken på att hösten nalkas.
fredag 10 september 2010
sagolika sländor
För tillfället verkar det vimla av stora sländor ute i Alnarpsparken. Denna vackra skapelse fångades på bild när den satt på frukten till en av mina favoritlignoser, ett praktfullt exemplar av en äkta kastanj (Castanea sativa).
Men när man tittar ut genom fönstret nu på morgonen känns det som att sländornas tid snart är förbi. Den kalla, gråa och blöta hösten verkar istället ha anlänt. Perfekt för alla oss som längtar efter att få komma ut och plantera i trädgården...
torsdag 9 september 2010
trippel i gräs
På grund av det öppna landskapet och närheten till havet är sydvästra Skåne ofta väldigt blåsigt. Även om det klagas mycket på detta väder går det inte att låta bli att njuta av hur vinden ger "liv" åt flertalet växter genom att låta dem rassla, susa och vaja fram och tillbaka. Resultatet är njutningsfullt för både öra och öga.
onsdag 8 september 2010
ljuvlig höstanemon
Silvrig höstanemon (Anemone tomentosa 'Robustissima') |
Ljuvliga höstanemoner med sitt gracila växtsätt och sina sirliga blomställningar fungerar som vackert blickfång i rabatten. Höstanemoner är vackra att kombinera med lite lägre marktäckande perenner såsom till exempel jättedaggkåpa (Alchemilla mollis) eller någon slags funkia (Hosta sp.) vars robusta bladverk står i fin kontrast till höstanemonens. En klar favorit bland de höst- och sensommarblommande perennerna!
tisdag 7 september 2010
färgstarka annueller
Sommarrudbeckia (Rudbeckia hirta var. pulcherrima 'Tiger Eye Gold') |
Bästa tiden på året för annuellerna i Alnarpsparken är enligt min uppfattning just nu. Majoriteten av dessa ettåriga örtartade växter står nu i ståtlig blom och kan avnjutas fram tills dess att frosten skonlöst tar deras prakt.
Solros (Helianthus annuus 'Henry Wilde') |
Blomsterhav av blandade annueller |
måndag 6 september 2010
körsbärsbenved
söndag 5 september 2010
skördefest i Malmö slottsträdgård
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)